Ciasteczka owsiane z rodzynkami
To niezaprzeczalnie moje ulubione ciasteczka owsiane! Jeśli jesteście fanami ciasteczek owsianych z cukierni Sowa – te na pewno przypadną Wam do gustu. Ja najbardziej lubię w wersji z rodzynkami, ale możesz do nich dodać również inne bakalie na przykład żurawinę, słonecznik czy morele. Bardzo dobrze smakują też z dodatkiem gorzkiego kakao. Ogranicza Cię jak zawsze tylko Twoja wyobraźnia – do dzieła!
🎬Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Ciasteczka owsiane – składniki na około 40 sztuk:
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru białego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 szklanki płatków owsianych zwykłych nie błyskawicznych
- 2 szklanki rodzynek
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mąkę z solą i sodą. Zmiksować wszystko na gładką masę. Wsypać płatki owsiane, wymieszać a następnie dodać rodzynki i ponownie dokładnie wymieszać.
Formować dłońmi kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duży odstęp. Ciastka mocno rosną w szerz więc jest to bardzo ważne aby nie były ułożone zbyt blisko siebie.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut.
Delikatnie za pomocą szpatułki przełożyć je na kratkę i tak wystudzić.
Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu twardnieją.
Smacznego!
Jeśli lubisz wypieki z płatków owsianych spróbuj także Batoniki musli.