Ciasteczka korzenne
Kruche aromatyczne ciasteczka korzenne, na których odbijecie stempelki z wzorami. Ciasteczka pieczątki jak czasami się o nich mawia są dosyć twarde. Miękną po czasie chłonąc wilgoć z powietrza jednak nigdy nie stają się mięciutkie jak biszkopty 😉 – należy o tym pamiętać. Dzieje się tak z uwagi na brak „spulchaniacza” w postaci proszku do pieczenia czy sody. Ich dodatek do ciasta sprawi, że co prawda będą bardziej miękkie, ale nie uzyskamy pięknego wzoru na ciastkach.
Jak zrobiłam swoje świąteczne ciasteczka korzenne możecie zobaczyć na filmiku na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj). Świąteczne pieczątki dostaniecie w wielu sklepach z akcesoriami cukierniczymi. Świetne pieczątki ma firma Tescoma – kupicie je tutaj.
Ciasteczka korzenne
Składniki na około 100 sztuk małych ciasteczek
- 200 g masła
- 240 g cukru pudru
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g korzennej przyprawy do piernika (Jeśli lubisz mocno korzenne smaki dodaj więcej o 10 g).
Wybieraj przyprawy z dobrym składem – wpis na temat przypraw do piernika znajdziesz na moim blogu „Przyprawa do piernika – jaką wybrać?”
Masło posiekaj z mąką, przyprawą do piernika i cukrem pudrem, dodaj jajka i zagnieć ciasto. Wszystkie składniki możesz również umieścić w misie robota planetarnego i przy użyciu końcówki do ciasta wyrobić masę.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Odkrawaj po kawałku, wałkuj cienko w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawaj kółka i odbijaj pieczątki. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160 stopni około 20 minut.
Studź na kratce.
Smacznego!
Wpis zawiera linki do Allegro Polecam – programu afiliacyjnego. Kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję.