chlebek do żurku
Wielkanoc,  Okazje,  Pieczywo

Chlebek do żurku

Przed Wami propozycja na wielkanocny stół – chlebek do żurku.
Może w tym roku zaskoczysz rodzinkę i podasz żurek we własnoręcznie upieczonym chlebku? To wcale nie jest takie trudne!
Instrukcję jak wykonać chlebek krok po kroku znajdziesz na filmie instruktażowym na moim profilu na Instagramie (tutaj) oraz na Facebooku (tutaj).

Chlebek do żurku (2 sztuki):

  • 500 g mąki pszennej (typ 750 lub 650)
  • 75 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody

Mąki przesiej do miski, dodaj sól, rozkrusz drożdże, wlej 2/3 podanej w przepisie wody i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodawaj resztę wody i dalej wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej części oderwij mały kawałek ciasta, który posłuży nam do uformowania uchwytu do chlebka.
Z każdej dużej porcji uformuj okrągły chlebek. Na środku zrób palcem dziurkę aż do samego dna. Z małych kawałków uformuj kulkę i wydłuż ją z jednej strony. Wydłużeniem włóż do dziurki w chlebie.
Chlebki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj obficie wodą. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 230 stopni.
Wyrośnięte chlebki pieczemy około 30 minut. Po ok 15 minutach pieczenia możesz zmniejszyć temperaturę do 200 stopni aby nie spaliły się z zewnątrz a w środku były wypieczone.
Lekko wystudzone chlebki przekrój w górnej części a następnie wydrąż miąższ z chleba. Palcami „dociśnij” ciasto wewnątrz chlebka.
Możesz je upiec wcześniej a przed podaniem podpiec w piekarniku aby stały się chrupiące.
Gotowe chlebki napełniaj żurkiem.

Smacznego!

Przepis na pyszny żurek znajdziesz ma moim blogu we wpisie Żurek.

chlebek do żurku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *