Chleb na drożdżach
Nie wiem czy może być coś wspanialszego niż zapach domowego świeżo pieczonego chleba! Chrupiąca skórka, miękki środek i nic oprócz masełka mi więcej do szczęścia nie potrzeba 😉
I wcale nie potrzeba tajemnej wiedzy żeby upiec pyszny domowy chleb na drożdżach.
Zapraszam!
Domowy chleb na drożdżach
- 3 szklanki mąki (dowolnej)
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 g świeżych drożdży
- 1, 5 szklanki wody
UWAGA!
Chleb wyrasta około 12-14 godzin, zatem jeżeli chcesz upiec go rano musisz odpowiednio wcześniej przygotować ciasto. Ja zazwyczaj nastawiam je około godziny 18 i około 8-9 rano piekę.
W misce wymieszaj mąkę i sól. W letniej (nie gorącej) wodzie rozpuść drożdże. Dodaj do mąki i wymieszaj. Jeżeli ciasto będzie bardzo suche dodaj odrobinę więcej wody.
Przykryj folią spożywczą i pozostaw na blacie kuchennym na 12-14 godzin. (Na przykład na całą noc.)
Rano ciasto wygląda tak jak na drugim zdjęciu.
Na blat posypany mąką wyłóż ciasto. Złóż je kilka razy i uformuj jako taki bochenek. Przykryj ściereczką i zostaw na blacie na około 15 minut.
Po tym czasie ponownie przełóż kilka razy chleb i umieść w wysypanym mąka koszyczku rozrostowym lub durszlaku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
Po pół godzinie wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik wraz z garnkiem z pokrywką lub naczyniem żaroodpornym do temperatury 240 stopni.
Nagrzany garnek wyjmij ostrożnie z piekarnika, przerzuć do niego chleb, natnij nożykiem, przykryj pokrywką i piecz 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb przełóż na kratkę.
Smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z kategorii PIECZYWO
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
2 komentarze
Sylcia
Takiego przepisu szukałam ❤️❤️❤️❤️
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę 🙂