chałka z cynamonową posypką
Drożdżowe,  Ciasta,  Desery,  Pieczywo

Chałka z cynamonową posypką

Puszysta, miękka, delikatna chałka z cynamonową posypką to coś co koniecznie musisz wypróbować. Można ją zajadać samą albo z ulubionymi powidłami czy dżemem. A w towarzystwie kawy czy kubka ciepłego mleka będzie smakowała idealnie.
Zapraszam!

Chałka z cynamonową posypką

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g ciepłego mleka

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 380 g mąki
  • 75 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczyptę soli

Wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na 4 części i zapleść chałkę. Jak zapleść chałkę dowiesz się z filmu zamieszczonego na dole wpisu.

Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pomieszanym z cynamonem.

  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Smacznego!

Jak zapleść chałkę – krok po kroku w formie wideo

Wypróbuj także inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *