Chałka z cynamonową posypką
Puszysta, miękka, delikatna chałka z cynamonową posypką to coś co koniecznie musisz wypróbować. Można ją zajadać samą albo z ulubionymi powidłami czy dżemem. A w towarzystwie kawy czy kubka ciepłego mleka będzie smakowała idealnie.
Zapraszam!
Chałka z cynamonową posypką
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 170 g ciepłego mleka
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 380 g mąki
- 75 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 1 jajko
- szczyptę soli
Wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na 4 części i zapleść chałkę. Jak zapleść chałkę dowiesz się z filmu zamieszczonego na dole wpisu.
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pomieszanym z cynamonem.
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego!
Jak zapleść chałkę – krok po kroku w formie wideo
Wypróbuj także inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!