Babeczki dyniowe
Szybkie i proste do wykonania babeczki dyniowe to kolejna jesienna propozycja. Puszyste, wilgotne w środku babeczki świetnie nadają się zarówno do kawki jak i do szkolnej śniadaniówki dziecka. Dynia jesienią to punkt obowiązkowy 🙂
Przepis na purée z dyni użytego w przepisie znajdziesz we wpisie „Jak upiec dynię?”, który znajdziesz na moim blogu.
Babeczki dyniowe – ok 14 sztuk:
- 200 g mąki
- szklanka purée z dyni (ok. 300 g)
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 70 g miękkiego masła
- 90 ml oleju
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj do połącznia składników.
Nakładaj masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.
Smacznego!