babeczki dyniowe
Ciastka,  Desery

Babeczki dyniowe

Szybkie i proste do wykonania babeczki dyniowe to kolejna jesienna propozycja. Puszyste, wilgotne w środku babeczki świetnie nadają się zarówno do kawki jak i do szkolnej śniadaniówki dziecka. Dynia jesienią to punkt obowiązkowy 🙂

Przepis na purée z dyni użytego w przepisie znajdziesz we wpisie „Jak upiec dynię?”, który znajdziesz na moim blogu.

Babeczki dyniowe – ok 14 sztuk:

  • 200 g mąki
  • szklanka purée z dyni (ok. 300 g)
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 70 g miękkiego masła
  • 90 ml oleju

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj do połącznia składników.
Nakładaj masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut.

Smacznego!

babeczki dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *