sernik z jagodami na kruchym spodzie
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Sernik z jagodami

Kremowy, delikatny sernik z jagodami na kruchym spodzie zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli jesteś amatorem serowych wypieków koniecznie go wypróbuj a nie pożałujesz!
Możesz go przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami do których dostęp jest przez cały rok. Idealnie sprawdza się na rodzinne uroczystości i święta.

Wskazówki krok po kroku w postaci filmu znajdziesz na moim Instagramie (kliknij tutaj) oraz Facebooku (kliknij tutaj). Na filmie zobaczysz sernik z owocami leśnymi, ale sposób wykonania jest analogiczny.

Sernik z jagodami – forma o średnicy 24 cm

Spód:

  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (zwykłego)
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Jeżeli posiadasz robot planetarny możesz wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto za jego pomocą.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (najbardziej lubię Piątnica)
  • 1 opakowanie jogurtu śmietankowego Maluta (220g)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Twaróg, jogurt, budyń i cukier zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Dodać jajko i ponownie krótko zmiksować.

Dodatkowo:

  • ok 300 – 400 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder

Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Obciąć niepotrzebny kawałek papieru.
Dno formy i brzegi do około 2/3 wysokości wylepić ciastem. Na wylepioną ciastem formę wylać masę serową.
Na wierzch wysypać owoce (około 300 – 400 g) a następnie posypać przez sitko łyżką mąki ziemniaczanej.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posypany cukrem pudrem.

Smacznego!

sernik z jagodami na kruchym spodzie
sernik z jagodami

*Artykuł zawiera linki afiliacyjne. Dokonując zakupów poprzez link wspierasz działanie bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *