Sernik z jagodami
Kremowy, delikatny sernik z jagodami na kruchym spodzie zadowoli niejedno podniebienie. Jeśli jesteś amatorem serowych wypieków koniecznie go wypróbuj a nie pożałujesz!
Możesz go przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami do których dostęp jest przez cały rok. Idealnie sprawdza się na rodzinne uroczystości i święta.
Wskazówki krok po kroku w postaci filmu znajdziesz na moim Instagramie (kliknij tutaj) oraz Facebooku (kliknij tutaj). Na filmie zobaczysz sernik z owocami leśnymi, ale sposób wykonania jest analogiczny.
Sernik z jagodami – forma o średnicy 24 cm
Spód:
- 230 g mąki pszennej
- 50 g cukru (zwykłego)
- 150 g zimnego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Jeżeli posiadasz robot planetarny możesz wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto za jego pomocą.
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (najbardziej lubię Piątnica)
- 1 opakowanie jogurtu śmietankowego Maluta (220g)
- łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g budyniu śmietankowego
- 100 g cukru
- 1 jajko
Twaróg, jogurt, budyń i cukier zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Dodać jajko i ponownie krótko zmiksować.
Dodatkowo:
- ok 300 – 400 g jagód (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder
Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Obciąć niepotrzebny kawałek papieru.
Dno formy i brzegi do około 2/3 wysokości wylepić ciastem. Na wylepioną ciastem formę wylać masę serową.
Na wierzch wysypać owoce (około 300 – 400 g) a następnie posypać przez sitko łyżką mąki ziemniaczanej.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
*Artykuł zawiera linki afiliacyjne. Dokonując zakupów poprzez link wspierasz działanie bloga.