toffee ciasto bez pieczenia
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc

Toffee

Niektóre przepisy to nie tylko zapisane w zeszycie proporcje i składniki. Wiele z nich to wspomnienia i osoby, które się z nimi wiążą. Dziś mam dla Was ciacho, które jest dla mnie sentymentalne. Przypomina mi czasy studiów i akademika. Nie miałyśmy w korytarzowej kuchni sprawnego piekarnika więc ratowałyśmy się ciastami bez pieczenia.
Toffee było z nami prawie na każdej akademikowej imprezie 😉
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

TOFFEE – wykonanie:

W garnku zagotuj:
  • 3 szklanki mleka
W oddzielnym naczyniu zmiksuj ze sobą:
  • czubatą szklankę mąki
  • szklankę mleka
  • łyżeczkę cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka

Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i energicznie mieszając gotuj aż powstanie gęsty budyń. Zdejmij z ognia a następnie zmiksuj budyń z:

  • 100 g masła

Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż

  • herbatniki

Wylej budyń i przykryj druga warstwą herbatników.
Na herbatniki rozsmaruj

  • puszkę masy kajmakowej

i przykryj warstwą

  • krakersów

Wystudź ciasto do temperatury pokojowej.

W misce ubij na gęsty krem:

  • 200 g śmietany kremówki z
  • 2 łyżkami cukru pudru

Wyłóż masę na krakersy.

Na wierzch pokrusz 1-2 krakersy i herbatniki.
Całość wstaw do lodówki na około godzinę.

Smacznego!

toffee ciasto bez pieczenia

Spróbuj także pyszne ciasto:
Krówka
Pleśniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *