malinowe tiramisu
Desery,  Okazje

Malinowe tiramisu

Mimo, że kocham kawę to kawowe desery to zdecydowanie nie moja bajka. Zatem tradycyjne tiramisu nie należy do moich ulubionych deserów. Za to takie malinowe tiramisu wsunę z dokładką 😉 Ten deser w stylu tiramisu możesz przygotować zarówno w postaci monoporcji, ale także jako duży malinowy deser po podziału na mniejsze kawałki – jak tradycyjne tiramisu. Wybór należy do Ciebie!

Malinowe tiramisu

Składniki – 6 porcji:

  • biszkopty typu lady fingers
  • 500 g malin mrożonych (lub świeżych)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g białej czekolady plus do dekoracji

Zaczynamy od podgrzania malin z cukrem do momentu aż puszcza sok. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą i wlewamy do gotujących się malin. Energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż masa delikatnie zgęstnieje. Studzimy.
Mascarpone, śmietankę i puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na gładki krem. Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do kremu i mieszamy.
W pucharkach układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy warstwę kremu, następnie frużelinę, znowu biszkopty, krem i frużelinę. Dekorujemy białą czekoladą.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub zajadamy od razu licząc się z tym, że biszkopty będą jeszcze chrupiące.
Jeśli nie lubisz różnych tekstur w deserach biszkopty możesz wcześniej namoczyć w soku z malin lub wodzie z cukrem i sokiem z cytryny.
Ja lubię kiedy „coś się dzieje” i mieszają się różne konsystencje dlatego zostawiam chrupkie biszkopty.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DESERY.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *