Drożdżówki ze śliwkami
Pyszne, puszyste i słodkie drożdżówki ze śliwkami – w jesiennym sezonie to punkt obowiązkowy do wykonania 😉 Idealne do ciepłej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Śmiało zabierzesz je do pracy czy włożysz dzieciom do śniadaniówki na słodkie drugie śniadanie.
Chyba nie będę Cię dłużej namawiać – łap przepis 😉
Drożdżówki ze śliwkami
Rozczyn:
- 160 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 30 g mąki
Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczyny dodaj:
- 1 jajko
- 300 g mąki
- szczyptę soli
- 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego przez około 10 minut.
Przykryj misę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, z każdej uformuj kule i rozpłaszcz.
Śliwki pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
Układaj śliwki na cieście.
Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni.
W tym czasie zrób kruszonkę:
- 50 g zimnego masła
- 4-5 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę i cukier. Rozcieraj w palcach aż powstanie sypka kruszonka. W razie potrzeby podsypuj mąką.
Drożdżówki posyp cynamonem, brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem a następnie posyp obficie kruszonka.
Piecz 25-30 minut w temp 180 stopni.
Polukruj i zajadaj – smacznego!
Wypróbuj inne przepisy z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!