drożdżówki ze śliwkami
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Drożdżówki ze śliwkami

Pyszne, puszyste i słodkie drożdżówki ze śliwkami – w jesiennym sezonie to punkt obowiązkowy do wykonania 😉 Idealne do ciepłej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Śmiało zabierzesz je do pracy czy włożysz dzieciom do śniadaniówki na słodkie drugie śniadanie.
Chyba nie będę Cię dłużej namawiać – łap przepis 😉

Drożdżówki ze śliwkami

Rozczyn:

  • 160 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczyny dodaj:

  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • szczyptę soli
  • 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego przez około 10 minut.
Przykryj misę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części, z każdej uformuj kule i rozpłaszcz.

Śliwki pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
Układaj śliwki na cieście.
Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni.

W tym czasie zrób kruszonkę:

  • 50 g zimnego masła
  • 4-5 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj mąkę i cukier. Rozcieraj w palcach aż powstanie sypka kruszonka. W razie potrzeby podsypuj mąką.
Drożdżówki posyp cynamonem, brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem a następnie posyp obficie kruszonka.

Piecz 25-30 minut w temp 180 stopni.

Polukruj i zajadaj – smacznego!

Wypróbuj inne przepisy z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

drożdżówki ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *