Kremowy sernik z malinami
Przepyszny kremowy sernik z malinami, który wręcz rozpływa się w ustach. Kruchy spód z kremową masą serową a na wierzchu maliny – czy może być coś lepszego do popołudniowej kawki? 😉 Śmiało możesz go zaserwować na niejednej imprezie rodzinnej – gwarantuje, że będzie robił furorę!
Zapraszam po przepis!
Kremowy sernik z malinami
Spód:
- 230 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
Masło posiekaj z suchymi składnikami, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Możesz użyć robota planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj w kulę i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 100 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g budyniu śmietankowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
Wszystkie składniki umieść w misie i krótko zmiksuj, tylko do połączenia.
Na dno formy wyłóż papier do pieczenia, zapnij obręcz i odetnij nadmiar papieru. Formę o średnicy 24-25 cm wylep ciastem razem z bokami do około 2/3 wysokości. Zostaw niewielki kawałek ciasta na górę.
Wyłóż masę serową a na nią rozłóż:
- około 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
- posyp przez sitko łyżeczką mąki ziemniaczanej
Na wierzch wyłóż kawałki pozostałego ciasta.
*Jeśli używasz mrożonych malin nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Zamrożone układamy bezpośrednio na ciasto.
Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
Schłodzony sernik z malinami posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Jak wykonać sernik krok po kroku możesz zobaczyć na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj), do którego śledzenia bardzo Cię zachęcam. Znajdziesz tam nie tylko przepisy, ale także wiele kulinarnych trików i małą dawkę życia od kuchni.
Wypróbuj także inne przepisy z kategorii CIASTA.
4 komentarze
Ola
Witam czy zamiast jogurtu mogę dodać śmietanę 18 lub śmietanę 30 % ? Pozdrawiam 😁
pszczółka robotnica
Tak można zamienić na śmietanę 18
Lus
Czy można jako polewę dać czekolade karmelowa i migdały? Czy będzie za słodki?
pszczółka robotnica
Można dać polewę. Jeśli boisz się, że będzie za słodki możesz zmniejszyć ilość cukru w masie serowej.