Kuskus perłowy z owocami
Kasza kuskus perłowy to moje bułgarskie odkrycie – to tam pierwszy raz ją spotkałam. Na szczęście mimo iż nie jest tak popularna jak zwykły kuskus, znalazłam ją też w Polsce. Jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś tej kaszy koniecznie poszukaj jej na sklepowych półkach lub zamów przez internet (np. tutaj – kuskus perłowy). U mnie na stole na pewno zagości na dłużej.
Dziś mam dla Ciebie pomysł z jej wykorzystaniem na słodko! W towarzystwie owoców smakuje jak deser, choć u mnie zazwyczaj gości na śniadanie.
Spróbuj koniecznie!
Kuskus perłowy z owocami
Składniki na 3-4 porcje:
- ok 650 ml mleka lub napoju roślinnego
- ok 200 g perłowej kaszy luksus
- owoce świeże lub z kompotu
Kaszę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Możesz ugotować ją na mleku lub napoju roślinnym. Czas gotowania to około 20-30 minut. Ugotowaną kaszę przełóż do salaterek, udekoruj ulubionymi owocami i opcjonalnie miętą.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii ŚNIADANIA.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
2 komentarze
Ola
Uwielbiam kuskus perłowy, ale nigdy nie robiłam go na słodko. Zazwyczaj podaję go z gulaszem bądź sosami. Zupy także są z nim pyszne. Na pewno wypróbuję przepis.
pszczółka robotnica
Na słodko jest równie pyszny jak na słono. Spróbuj koniecznie! Smacznego 😉