Gofry z cukinii
Wytrawne gofry z cukinii – spróbuj ich koniecznie! Możesz zajadać same lub w towarzystwie ulubionych dodatków na przykład z jogurtem, papryką czy pomidorem. Gofry mogą również być doskonałą alternatywą dla chleba i tworzyć bazę do kanapek.
Zapraszam!
Podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica – polecam Ci bardzo mój model – znajdziesz go tutaj.
Gofry z cukinii
Składniki:
- 4 jajka
- 100 ml oleju
- 500 ml mocno gazowanej wody
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- koperek świeży lub suszony (1-2 łyżki)
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki kaszy manny
Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i przełóż na sitko.
Żółtka oddziel od białek i ubij na pianę, wlewaj olej i wodę cały czas miksując. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kaszę, zmiksuj. Cukinie odciśnij i dodaj do ciasta razem z koperkiem, parmezanem i pieprzem – dokładnie wymieszaj.
Smaż gofry i podawaj z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem, pomidorem czy koperkiem.
SMACZNEGO!
Wypróbuj także inne GOFRY z mojego bloga – polecam Ci bardzo gofry bez mleka!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.