Drożdżówki z rabarbarem
Pyszne, puszyste i słodkie drożdżówki z rabarbarem. Świetne jako słodka przekąska w pracy czy deser do popołudniowej kawy 😉 Moim zdaniem obowiązkowy punkt programu w sezonie na rabarbar.
Zapraszam!
Drożdżówki z rabarbarem
Składniki na około 12 sztuk
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 150 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do rozczynu dodać:
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- szczypta soli
Wyrabiać ciasto przez około 10 minut – ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. (Mój model to Russel Hobbs – znajdziesz go tutaj, a jego recenzję możesz zobaczyć w filmie na dole wpisu.)
Ciasto przykryć i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości.
Podzielić na 12 równych części. Formować kule, spłaszczać a w środku zrobić wgłębienie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp. Nakładać łyżką pokrojony w kostkę i wymieszany z łyżką cukru rabarbar.
Posypać kruszonką:
- 35 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Ucierać w palcach do powstania kruszonki w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykryć drożdżówki ściereczką i pozostawić na 15 minut do ponownego wyrastania. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec około 20 – 25 minut.
Wystudzić na kratce i polukrować lub nie.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.
Recenzja mojego robota planetarnego
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!