Drożdżowa strucla z dżemem
Nie wiem jak Wy ale ciasto drożdżowe to u mnie numer jeden! Uwielbiam w każdej postaci.
Dziś proste drożdżowe zawinięte w fikuśny i efektowny sposób – takie samo a jednak trochę inne.
Łapcie przepis bo drożdżowa strucla z dżemem wymiata!
Drożdżowa strucla z dżemem
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 30 g mąki
Drożdże rozprowadź w mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą. Następnie dodaj do rozczynu:
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 55 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- szczyptę soli
Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj dżemem (około pół słoika).
Zwiń w rulon. Przetnij go wzdłuż na pół (do połowy) i zapleć warkocz wokół własnej osi. Z drugiej strony tak samo.
Włóż do formy wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj brzegi ciasta mlekiem.
Piecz około 30 minut.
Wyjmij, ostudź i polukruj.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!