tort dla piłkarza tort dla chłopca
Torty,  Okazje,  Urodziny

Tort dla piłkarza

Tort dla piłkarza to było nie lada wyzwanie! Ten powstał dla mojego małego osobistego na 6 urodziny i bardzo mu się podobał. Jeśli szukacie inspiracji na tort dla chłopca może właśnie ten przypadnie Wam do gustu.

Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.

Wszystkie akcesoria i ich opis, których używam do wykonania tortu znajdziesz w artykule na moim blogu pt.: „Akcesoria do tortu”.

Tort dla piłkarza

  1. Biszkopt
  2. Krem śmietankowy
  3. Frużelina wiśniowa
  4. Nasączenie pomarańczowe
  5. Tynk z białej czekolady
  6. Składanie tortu
  7. Dekoracje
  8. Film krok po kroku

Biszkopt – średnica 21 cm

Przed pieczeniem polecam Ci przeczytać artykuł: „Jak upiec idealny biszkopt?” – znajdziesz go na moim blogu – kliknij tutaj.

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 280 g cukru

Białka rozdzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce aż cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to łatwo sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozcierając ją między palcami. Jeśli nie wyczuwasz cukru, możesz zacząć dodawać żółtka. Zmniejsz obroty miksera, dodaj żółtka i miksuj tylko do połączenia składników. W dwóch porcjach dodaj przesiane i wymieszane ze sobą mąki, a następnie delikatnie wymieszaj razem z pianą z jajek zagarniając od dołu do góry.

Masę przełóż do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta.

Piecz w temperaturze 160-165 stopni około 40-45 minut. Zazwyczaj piekę biszkopt w trybie góra – dół, ale użycie termoobiegu też nie jest błędem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka a następnie upuszczamy na blat z wysokości około 20 cm.

Biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie obkrajamy wokół rantu i delikatnie go wyjmujemy. Dzielimy na blaty.

Krem śmietankowy

  • 350 g śmietanki kremówki
  • 700 g mascarpone
  • 80 g cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść razem z cukrem pudrem w misie miksera i zmiksuj na gładki, gęsty krem.

Frużelina wiśniowa

  • 700 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Owoce podgrzej z cukrem aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do owoców, gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj namoczoną w wodzie żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Nasączenie pomarańczowe

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki ciepłej wody

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru.

Tynk z białej czekolady

  • 320 g zimnego masła
  • 200 g białej czekolady
  • 80 g śmietanki kremówki 30%

Czekoladę i śmietankę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Ciepłą rozpuszczoną czekoladę wlać do misy w której umieszczono pokrojone na kawałki zimne masło. Ubijać na najwyższych obrotach do powstania białego kremu – może to potrwać nawet 10 minut.
Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i mieszać jeszcze 10 minut. Ten zabieg sprawi, że nasz krem będzie dobrze odpowietrzony a tynk na torcie nie będzie miał „dziur”.

Składanie tortu

  1. Na podkładzie umieść pierwszy blat biszkoptu, nasącz.
  2. Załóż rant
  3. Nałóż połowę kremu śmietankowego, wokół brzegu zrób obwódkę z kremu.
  4. W powstałe z kremu wgłębienie nałóż połowę frużeliny.
  5. Przykryj drugim biszkoptem i nasącz go.
  6. Wyłóż drugą warstwę kremu i frużeliny postępując analogicznie jak wcześniej.
  7. Przykryj trzecim blatem biszkoptu i nasącz go.
  8. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
  9. Tort wyciągnij z lodówki, obkrój delikatnie i wyjmij z rantu. Nałóż pierwszą warstwę tynku i ponownie wstaw do lodówki na około 15-20 minut. Nałóż drugą warstwę tynku.
  10. Udekoruj tort.
tort dla piłkarza tort dla chłopca
tort przed tynkowaniem

Dekoracje

Dekoracje do swojego tortu kupiłam na Allegro:

  1. Trawa to opłatek waflowy – znajdziesz go tutaj.
  2. Bramka i piłkarze są w zestawie, ale nie musisz wykorzystywać wszystkich – kupisz je tutaj.

Film krok po kroku

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *