Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to jeden z tych smakołyków, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Sklepowe słodycze w czasach PRL to był niedostępny luksus więc każdy ratował się jak mógł. Oprócz ptasiego mleczka (przepis tutaj) blok czekoladowy królował w polskich domach.
Zapraszam Was w sentymentalną podróż do czasów PRL 😉
Będzie słodko!
Blok czekoladowy z herbatnikami
Składniki:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego lub cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 szklanki mleka w proszku
- około 200 g herbatników
W garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj mleko i kakao, dokładnie wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj mleko w proszku a następnie zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę.
Herbatniki połam na mniejsze kawałki i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do prostokątnej foremki – keksówki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Krój w plasterki.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!