Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jedno z moich popisowych wypieków. Był czas, że serwowałam je na każdej imprezie rodzinnej ku uciesze moich dzieci 😉 Uwielbiają je! I szczerze powiem – nie ma co się dziwić bo jest zdecydowanie przepyszne! Jeśli jeszcze nie próbowałaś\-eś koniecznie szybko nadrabiaj zaległości – nie pożałujesz! Obiecuję!
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej (wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem)
- 200 g cukru pudru
- 125 g oleju
- 200 g drobno startej marchewki
- 125 g drobno posiekanego ananasa
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
- 1.5 łyżeczki sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka ubić na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier puder i cały czas ubijać. Następnie wolnym strumieniem wlać olej i ubijać jeszcze 2 minuty.
Następnie dodać marchewkę, ananasa, wiórki i orzechy – delikatnie wymieszać. Mąkę, sól, sodę, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać. Połowę dodać do masy i delikatnie wymieszać, dodać drugą połowę i ponownie delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę na blaszkę o średnicy 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 150 stopni ok 60 minut.
Wystudzić a następnie podzielić ciasto marchewkowe na dwa blaty.
Krem:
- 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Twój smak
- 80 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
Masło utrzeć z serkiem, następnie stopniowo dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach.
Przełożyć połową kremu ciasto, resztę wyłożyć na wierzch.
Udekorować suszonymi morelami, orzechami lub innymi bakaliami.
Smacznego!
Wypróbuj inne słodkości z mojego bloga z kategorii CIASTA.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!