Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to klasyk w kuchni polskiej, a jednak każdy robi jakoś inaczej. Wiadomo – ile gospodyń – tyle przepisów i sposobów.
Przed Wami mój sposób, który być może Was zainspiruje do swoich kuchennych eksperymentów.
Zapraszam!
Zupa ogórkowa dla całej rodziny:
- udko z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- łyżeczka suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
- łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- por – zielona część
- 1/4 selera
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- cebula
- 1-2 litrowe słoiki ogórków kiszonych
- 4 ziemniaki
Swoją zupę ogórkową zaczynam robić tak jak rosół. Wpis o rosole znajdziesz tutaj.
Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą, zagotuj. Zbierz szumowiny a następnie dodaj sól, rozbite ziarna pieprzu, ziela angielskiego i ząbki czosnku. Dodaj liść laurowy, natkę pietruszki i lubczyk. Cebulę opal na suchej patelni i dodaj do zupy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę marchew, seler i pietruszkę, dodaj do zupy. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości.
Wyjmij ugotowane mięso, oddziel od kości i dodaj z powrotem do zupy.
Ogórki obierz (lub nie jeśli wolisz ze skórką) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do zupy dopiero kiedy ziemniaki będą miękkie.
Ja osobiście lubię ogórki z grubsza obrane. Nie smażę ich też na maśle przed dodaniem do zupy, choć wiem, że ta metoda ma wielu zwolenników.
Ogórki zawsze dodawaj dopiero wtedy gdy ziemniaki będą miękkie – w przeciwnym razie pod wpływem kwasu, nie ugotują się.
Swojej zupy nie zabielam śmietaną, ale jeśli Ty lubisz – zrób to.
I obiad gotowy!
Przepis na idealne ogórki kiszone znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) i wkrótce na blogu.