Zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy
Zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy to smaczna i prosta do wykonania zdrowa i pożywna propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę, że zadowoli podniebienie niejednego smakosza.
Zapraszam!
Zapiekane naleśniki z sosem z soczewicy
Składniki:
- łyżka oliwy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów
- 2-3 suszone pomidory bez zalewy
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj pomidory i przesmaż przez chwilę. Dodaj cukier, przyprawy i posiekane suszone pomidory.
W oddzielnym garnku ugotuj soczewicę, dodaj do sosu.
Usmaż naleśniki (ilość sosu podana na około 6 sztuk). Przepis na pyszne naleśniki znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.
Napełniaj naleśniki sosem, składaj w trójkąty, układaj w naczyniu żaroodpornym.
Posyp startym żółtym serem lub mozzarellą.
Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!