Twarogowe placuszki z jagodami
Te placuszki z jagodami pokocha cała Twoja rodzina! Są po prostu pyszne – nie ma co ukrywać
Lekkie, słodkie i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę. Możesz zrobić wcześniej i zabrać na wynos do pracy. Pełna dowolność 😉
Mam nadzieję, że dasz się skusić!
Placuszki z jagodami – ok 16 sztuk
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 2 jajka
- łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła np. erytrytolu, cukru – jeśli lubisz bardziej słodkie – daj więcej)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej białej
- ok 3/4 szklanki jagód
Białka oddziel od żółtek.
Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkami i cukrem, dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Na końcu dodaj jagody.
Smaż z dwóch stron na wolnym ogniu na delikatnie natłuszczonej patelni. Przewracaj placki na drugą stronę dopiero kiedy dobrze się przysmażą.
Smacznego!
Wypróbuj także:
Jogurtowe placki z borówkami
Otrębowe placuszki z truskawkami
2 komentarze
Dagmara
Pycha, nawet synek półtoraroczny zajada się 🙂
wpisuję do zeszytu 🙂
Dziękuję! 🙂
pszczółka robotnica
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂