Sok z pokrzywy
Wiosna to świetny czas na wykorzystanie pojawiających się na polach świeżych ziół, które aż kipią bogactwem składników mineralnych i witamin! Dziś mam dla Ciebie fenomenalny sok z pokrzywy z dodatkiem jabłka i cytryny.
Młoda pokrzywa to cenne źródło żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego a także wielu witamin. Warto wiec po nią sięgnąć bo teraz jest na wyciągnięcie ręki.
Pokrzywa:
- wspomaga leczenie niedokrwistości
- wzmacnia układ odpornościowy
- pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu
- wspomaga regenerację wątroby
- wspomaga pracę jelit
- a nawet wspomaga odchudzanie
Łap przepis na ten cudowny napój i napisz w komentarzu czy dasz się skusić?
Sok z pokrzywy
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 1 cytryna
- 4 małe jabłka
Pokrzywę dokładnie umyj i usuń większe łodygi. Cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki wyciskaj w wyciskarce wolnoobrotowej.
Sok pij najlepiej w godzinach porannych.
Smacznego!
Moją wyciskarkę kupisz tutaj.
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii NAPOJE
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!