Schab w majeranku
Schab w majeranku to prosta propozycja na obiad. Śmiało możesz wykorzystać ten przepis także na świąteczny obiad. W dodatku wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu, jeśli nie liczyć czasu pieczenia. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i upiec kolejnego dnia. Sekretem soczystego, nie suchego schabu jest długie pieczenie w niskiej temperaturze. Mam nadzieję, że dasz się skusić 😉
Schab w majeranku
Składniki:
- schab bez kości – około 1 kg
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka granulowanego czosnku
- pół łyżeczki papryki ostrej czerwonej
- 3 duże łyżki majeranku
Dodatkowo potrzebujesz:
- rękaw do pieczenia
- naczynie żaroodporne
Wykonanie:
Mięso, najlepiej dzień wcześniej, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i umieść w misce a następnie polej oliwą i natrzyj dokładnie przyprawami. Na samym końcu dokładnie wklep w mięso majeranek. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Jeśli nie masz czasu aby marynować mięso całą noc, pozostaw je w przyprawach co najmniej na godzinę.
Kolejnego dnia zamarynowane mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Zawiń w supeł dwa końce, blisko mięsa, tak aby przestrzeń w rękawie była jak najmniejsza. Rękaw przebij od góry w kilku miejscach za pomocą szpikulca lub wykałaczki. Umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni. Piecz około 2-2,5 godziny.
Po upieczeniu przetnij rękaw z jednej strony. Płyn, który zgromadził się w rękawie możesz wykorzystać do zrobienia sosu. Mięso pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pieczeń ta doskonale smakuje również na zimno, na kanapki.
Smacznego!
Świąteczne propozycje znajdziesz tutaj.
Po mnóstwo kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mój Instagram.