rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Urodziny

Rolada bezowa

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami – rozkosz w czystej postaci 😉
To idealna propozycja jeśli zostaną Ci białka z innych wypieków, na przykład po pączkach. Zaserwowana gościom na przyjęciu urodzinowym z pewnością wzbudzi zachwyt. Wbrew pozorom nie taka trudna do wykonania.

🎥Przepis krok po kroku w formie video znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).

  1. Beza
  2. Krem
  3. Rolada bezowa – składanie

Beza:

  • 4 białka jaj
  • 220 g cukru
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż do całkowitego rozpuszczenia. Aby sprawdzić czy cukier dobrze się rozpuścił weź odrobinę piany między palce i rozetrzyj. Jeśli nie wyczuwasz grudek to znaczy, że cukier dobrze się rozpuścił. Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze kilka minut.
Bezę wyłożyć na dużą blachę (taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić a następnie przełożyć na ściereczkę opruszoną cukrem pudrem.

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Schłodzoną śmietankę i mascarpone razem z cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubijać na gęsty krem. Można także najpierw śmietanę ubić na półsztywno, dodać cukier puder, cały czas ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone i ubijać aż powstanie gęsty krem.

Rolada bezowa – składanie:

Krem rozsmarować na przestudzonej bezie. Wyłożyć maliny (ok 200 g). Zwijać bezę w roladę, przełożyć na talerz. Schłodzić w lodówce.
Smacznego 😊

Wypróbuj także Bezy z kremem mascarpone.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *