Rolada bezowa
Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami – rozkosz w czystej postaci 😉
To idealna propozycja jeśli zostaną Ci białka z innych wypieków, na przykład po pączkach. Zaserwowana gościom na przyjęciu urodzinowym z pewnością wzbudzi zachwyt. Wbrew pozorom nie taka trudna do wykonania.
🎥Przepis krok po kroku w formie video znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Beza:
- 4 białka jaj
- 220 g cukru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż do całkowitego rozpuszczenia. Aby sprawdzić czy cukier dobrze się rozpuścił weź odrobinę piany między palce i rozetrzyj. Jeśli nie wyczuwasz grudek to znaczy, że cukier dobrze się rozpuścił. Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze kilka minut.
Bezę wyłożyć na dużą blachę (taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić a następnie przełożyć na ściereczkę opruszoną cukrem pudrem.
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Schłodzoną śmietankę i mascarpone razem z cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubijać na gęsty krem. Można także najpierw śmietanę ubić na półsztywno, dodać cukier puder, cały czas ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone i ubijać aż powstanie gęsty krem.
Rolada bezowa – składanie:
Krem rozsmarować na przestudzonej bezie. Wyłożyć maliny (ok 200 g). Zwijać bezę w roladę, przełożyć na talerz. Schłodzić w lodówce.
Smacznego 😊
Wypróbuj także Bezy z kremem mascarpone.
3 komentarze
Kasia
Takie proste a takie pyszne !
Dziękuję za przepis 🥰
pszczółka robotnica
Bardzo proszę i bardzo się cieszę, że smakowało!
Udanych wypieków w Nowym roku!
Kasia
We Francji rolada bezowa robi furorę 🩵