Pomidorowe risotto z cukinią
Pomidorowe risotto z cukinią to kolejny udany eksperyment kulinarny, który powstał na potrzeby wykorzystania leżącej od jakiegoś czasu cukinii. 😉 Czasami takie „a może dodam to, a może jeszcze dorzucę to?” nie kończą się dobrze, ale nie tym razem!
Risotto wyszło fenomenalne więc szybko spisuję proporcje i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę. Wy też nie zwlekajcie i próbujcie! Będzie pysznie – obiecuję 😉
Pomidorowe risotto z cukinią – 2 porcje
Składniki:
- łyżka oliwy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- ok 150 g ryżu do risotto (arborio)
- duża cukinia
- 500 ml przecieru pomidorowego
- szklanka wody
- garść świeżych liści bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej)
- tarty parmezan lub grana padano
- sól, pieprz
Na łyżce oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj ryż i smaż około 4-5 minut, aż ryż stanie się „szklisty”. Cukinie niedokładnie obierz i pokrój w grubą kostkę, a następnie dodaj na patelnię, smaż chwilę. Całość zalej przecierem pomidorowym i wodą. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj na wolnym ogniu aż ryż wchłonie nadmiar płynu i będzie miękki. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody. Podawaj posypane startym parmezanem.
Smacznego!
Wypróbuj także Risotto ze szparagami i kurczakiem