pomidorowe risotto z cukinią
Dania główne

Pomidorowe risotto z cukinią

Pomidorowe risotto z cukinią to kolejny udany eksperyment kulinarny, który powstał na potrzeby wykorzystania leżącej od jakiegoś czasu cukinii. 😉 Czasami takie „a może dodam to, a może jeszcze dorzucę to?” nie kończą się dobrze, ale nie tym razem!
Risotto wyszło fenomenalne więc szybko spisuję proporcje i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę. Wy też nie zwlekajcie i próbujcie! Będzie pysznie – obiecuję 😉

Pomidorowe risotto z cukinią – 2 porcje

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • ok 150 g ryżu do risotto (arborio)
  • duża cukinia
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • szklanka wody
  • garść świeżych liści bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej)
  • tarty parmezan lub grana padano
  • sól, pieprz

Na łyżce oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj ryż i smaż około 4-5 minut, aż ryż stanie się „szklisty”. Cukinie niedokładnie obierz i pokrój w grubą kostkę, a następnie dodaj na patelnię, smaż chwilę. Całość zalej przecierem pomidorowym i wodą. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Gotuj na wolnym ogniu aż ryż wchłonie nadmiar płynu i będzie miękki. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody. Podawaj posypane startym parmezanem.

Smacznego!

Wypróbuj także Risotto ze szparagami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *