placuszki dyniowe polane syropem z agawy, figami i śliwkami
Śniadania

Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe to kolejna jesienna propozycja, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Delikatne, słodkie placuszki z dodatkiem puree z dyni zaspokoją niejednego łasucha.
Możesz zajadać bez niczego albo polać odrobiną syropu klonowego, z agawy czy miodem i udekorować owocami. Wyczarujesz wtedy prawdziwe pyszności!

Przepis na puree z dyni znajdziesz we wpisie „Jak upiec dynię?”.

Placuszki dyniowe około 15 sztuk:

  • serek bieluch (150g)
  • 1 jajko
  • 70 g mąki orkiszowej jasnej (moja ulubiona to Bio Babalscy)
  • 150 g puree z dyni
  • 5 g świeżych drożdży*
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mleka
  • olej do smażenia

*jeśli nie masz świeżych drożdży użyj 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na klika minut aż ruszą.
W misce umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj rozczyn z drożdży i zmiksuj.
Nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smaż na złoty kolor.

Smacznego!

Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).

Wpis zawiera linki afiliacyjne – dokonując zakupu poprzez link wspierasz działanie mojego blog, dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *