Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe to kolejna jesienna propozycja, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Delikatne, słodkie placuszki z dodatkiem puree z dyni zaspokoją niejednego łasucha.
Możesz zajadać bez niczego albo polać odrobiną syropu klonowego, z agawy czy miodem i udekorować owocami. Wyczarujesz wtedy prawdziwe pyszności!
Przepis na puree z dyni znajdziesz we wpisie „Jak upiec dynię?”.
Placuszki dyniowe około 15 sztuk:
- serek bieluch (150g)
- 1 jajko
- 70 g mąki orkiszowej jasnej (moja ulubiona to Bio Babalscy)
- 150 g puree z dyni
- 5 g świeżych drożdży*
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki mleka
- olej do smażenia
*jeśli nie masz świeżych drożdży użyj 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na klika minut aż ruszą.
W misce umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj rozczyn z drożdży i zmiksuj.
Nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smaż na złoty kolor.
Smacznego!
Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Wpis zawiera linki afiliacyjne – dokonując zakupu poprzez link wspierasz działanie mojego blog, dziękuję.