Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to tradycyjne danie serwowane podczas Wigilii, ale śmiało możesz je zrobić również na inną okazję na przykład na Sylwestra czy na przyjęcie jako szybką przekąskę.
Przepis na kapustę z grzybami znajdziesz na blogu we wpisie Kapusta z grzybami.
UWAGA!
W przepisie znajdują się grzyby leśnie. Dzieci do 12 roku życia nie mogą spożywać tego produktu – pamiętaj o tym!
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki na ok 50 małych sztuk:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Masło posiekać z mąką, solą oraz drożdżami. Dodać jogurt i żółtko a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Wzdłuż boku wyłożyć kapustę z grzybami. Dla ułatwienia możesz umieścić farsz w rękawie cukierniczym i wyciskać. Moje ulubione rękawy cukiernicze to Hendi.*
Zwinąć rulon tak aby ciasto na siebie naszło a następnie odciąć pozostałą część. Czynność powtarzać aż do wyczerpania ciasta i farszu.
Pokroić na małe paszteciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.
Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Paszteciki dobrze znoszą mrożenie więc śmiało możesz przygotować je wcześniej.
Wpis zawiera linki afiliacyjne – kupując poprzez link zamieszczony na stronie wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. 🙂
2 komentarze
Karolina Kuty
Najpyszniejsze I najłatwiejsze paszteciki. Moja mama, która jest świetna kucharka zajadala się tymi Pasztecikami❤❤
pszczółka robotnica
Extra! To wielki komplement! Cieszę się bardzo1