paszteciki z kapustą i grzybami
Okazje,  Sylwester,  Wigilia i Boże Narodzenie

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to tradycyjne danie serwowane podczas Wigilii, ale śmiało możesz je zrobić również na inną okazję na przykład na Sylwestra czy na przyjęcie jako szybką przekąskę.
Przepis na kapustę z grzybami znajdziesz na blogu we wpisie Kapusta z grzybami.

UWAGA!
W przepisie znajdują się grzyby leśnie. Dzieci do 12 roku życia nie mogą spożywać tego produktu – pamiętaj o tym!

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na ok 50 małych sztuk:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Masło posiekać z mąką, solą oraz drożdżami. Dodać jogurt i żółtko a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Wzdłuż boku wyłożyć kapustę z grzybami. Dla ułatwienia możesz umieścić farsz w rękawie cukierniczym i wyciskać. Moje ulubione rękawy cukiernicze to Hendi.*
Zwinąć rulon tak aby ciasto na siebie naszło a następnie odciąć pozostałą część. Czynność powtarzać aż do wyczerpania ciasta i farszu.
Pokroić na małe paszteciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.
Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Paszteciki dobrze znoszą mrożenie więc śmiało możesz przygotować je wcześniej.

paszteciki z kapustą i grzybami

Wpis zawiera linki afiliacyjne – kupując poprzez link zamieszczony na stronie wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *