Owsianka z jabłkiem
Uwielbiam owsianki! Zwłaszcza kiedy potrzebuję dodatkowego rozgrzania i otulenia aromatycznym zapachem.
Łapcie przepis na jedną z moich ulubionych owsianek – prostą i pyszną! Owsianka z jabłkiem to zdecydowanie królowa słodkich śniadań!
OWSIANKA Z JABŁKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki dowolnego mleka (może być roślinne)
- 1 jabłko
- pół łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- opcjonalnie łyżeczka miodu
- płatki migdałowe i owoce do dekoracji
Płatki wsyp do rozgrzanego garnka i praż 2 minuty, następnie zalej wodą i mlekiem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu aż płatki wchłoną cały płyn.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko, garść rodzynek i cynamon. Gotuj kilka minut aż jabłko lekko zmięknie. Możesz dodać tez odrobine startego lub suszonego imbiru – owsianka będzie bardziej ostra i rozgrzewająca.
Gotową owsiankę udekoruj plasterkami jabłka, figami lub innymi owocami, które lubisz. Posyp płatkami migdałów i polej miodem.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii ŚNIADANIA.