Omlet z owocami
Puszysty, mięciutki, lekki jak chmurka! Lubisz takie cuda?
Ja bardzo!
Omlet z owocami najczęściej jadam na drugie śniadanie polany jogurtem i posypany płatkami migdałów. Czasami polewam go syropem z agawy lub miodem – żeby trochę osłodzić sobie życie. 😉
Dasz się namówić?
Składniki:
- 2 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki mąki orkiszowej białej lub pszennej
- olej do posmarowania patelni (ok pół łyżeczki)
- jogurt – 2-3 łyżki
- ulubione owoce
- migdały
- miód, syrop z agawy lub klonowy
Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka i dalej miksuj – do połączenia składników. Zmniejsz prędkość miksera na minimum i dodaj mąkę. Zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
Rozgrzaną patelnie posmaruj delikatnie olejem.
Wyłóż masę j rozprowadź równomiernie, a następnie przykryj.
Smaż 2-3 minuty a następnie przerzuć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Podawaj z jogurtem i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie w relacjach wyróżnionych w zakładce Video (kliknij tutaj).
Jeżeli wolisz omlety wytrawne zapraszam Cię do wpisu Omlet z warzywami na moim blogu.