Makowa choinka
A może w tym roku zaskoczysz rodzinę choinką? W dodatku makową?
Makowa choinka to idealna alternatywa dla tradycyjnego makowca. Wykonana z ciasta drożdżowego pięknie prezentuje się na stole. W dodatku smakuje wyśmienicie! Cieszy nie tylko oko ale i podniebienie.
Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Facebooku (kliknij tutaj) oraz na Instagramie (kliknij tutaj).
Makowa choinka – przepis
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki a następnie odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do momentu aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 400 g mąki pszennej
- szczyptę soli
- 1 jajko
- 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wybić ciasto (około 10-15 minut), przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Podzielić ciasto na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować a następnie wykroić trójkąt.
Posmarować pierwszy trójkąt masą makową, przykryć drugim trójkątem. Wyciąć pień choinki, ponacinać i zwijać gałązki (patrz filmik). Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa makowa:
- 100 g mielonego suchego maku
- 125 ml mleka
- łyżka miodu
- garść orzechów włoskich
- garść płatków migdałowych
- 3-4 suszone morele
Mleko zagotować, dodać mak, gotować aż wchłonie cały płyn. Do ciepłego maku dodać miód, przestudzić. Posiekać orzechy, morele, migdały, dodać do masy, wymieszać.
Smacznego!
Wypróbuj także przepis na szybki piernik wylewany.