Makaronowe muszle zapiekane z sosem bolońskim
To jest bardzo smaczny obiad! Co tu dużo mówić 😉 Makaronowe muszle zapiekane z sosem bolońskim to strzał w dziesiątkę! Jeśli nie masz muszli możesz użyć innego dowolnego makaronu np. penne – wtedy pomiń etap nadziewania.
Zapraszam!
Makaronowe muszle zapiekane z sosem bolońskim
Składniki:
- łyżka oliwy
- por – biała część
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 4 łodygi selera naciowego
- 400 g mięsa mielonego (np. z indyka, szynki, łopatki)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- około 100 g sera żółtego
Na oliwie podsmaż drobno posiekany por, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj mięso mielone i smaż aż mięso się zenie. Dodaj oregano, bazylię, tymianek, pieprz i sól – smaż jeszcze chwilę.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, seler pokrój w małe plasterki i dodaj do mięsa. Całość zalej pomidorami i duś pod przykryciem około godziny.
Makaron podgotuj, tylko do momentu aż muszle staną się bardziej elastyczne żeby można je było łatwo napełniać. Nie gotuj go do całkowitej miękkości.
Napełniaj muszle farszem i układaj w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wylej resztę sosu.
Posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 15-20 minut.
Makaronowe muszle zapiekane z sosem bolońskim podawaj udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!
Wypróbuj inne potrawy z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!