makaron z indykiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Dania główne

Makaron z indykiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Prosty i szybki pomysł na obiad – makaron z indykiem i pieczarkami w sosie śmietanowym – pycha! To jeden z tych obiadów, które mogłabym jeść codziennie. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.
Zapraszam!

Makaron z indykiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok 400 g fileta z indyka lub kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki, sól, pieprz
  • makaron
  • parmezan (opcjonalnie)

Na łyżce oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, a następnie dodaj pokrojonego na kawałki indyka. Smaż kilka minut doprawiając solą i pieprzem, następnie dodaj pokrojone pieczarki. Podlej odrobiną wody i dodaj śmietankę. Duś do miękkości mięsa. W odrobinie wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i wlej do sosu cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut.
Makaron ugotuj al dente, dodaj do sosu. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Możesz posypać startym parmezanem.


Smacznego!

Wypróbuj inne propozycje obiadowe z mojego bloga – wszystkie znajdziesz w zakładce DANIA GŁÓWNE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *