Kotlety z płatków owsianych
Te kotlety z płatków owsianych to prawdziwy HIT!!!
Nawet zagorzali miłośnicy mięsa dali się do nich przekonać i żaden nie był w stanie powiedzieć z czego są zrobione zanim nie zostali uświadomieni.
Przepis pochodzi z moich licealnych czasów, od mamy mojej koleżanki, która na wieść o tym, że nie jem mięsa (tak, miałam taki okres w swoim życiu) postanowiła odpowiednio mnie ugościć. Robię je regularnie od tamtego czasu (a to już naprawdę długo!) i jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowały. Zajadają je duzi i mali.
Mam nadzieję, że spróbujesz i Ty!
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1-1.5 szklanki płatków owsianych górskich (ugotowana masa musi być gęsta) Możesz również użyć mieszanki płatków np. 5 zbóż albo pomieszać płatki owsiane z jaglanymi.
- duża cebula
- jajko
- natka pietruszki, koperek – ilość wg upodobań – ja lubię dużo (po około pół pęczka)
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Płatki ugotuj w osolonej wodzie (1 łyżeczka). Możesz użyć bulionu lub resztki rosołu, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Płatki można ugotować dzień wcześniej wieczorem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Ten etap można pominąć i użyć posiekanej surowej cebuli. Kotleciki będą wtedy nieco bardziej ostre. Jeżeli jednak degustować będą dzieciaki polecam wersję delikatniejszą, z przesmażoną cebulką.
Do ugotowanych, wystudzonych płatków dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i koperek, dokładnie wymieszać, tak jak na zwykłe kotlety mielone.
Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj jeszcze jedno jajko, jeśli zbyt mokra – dosyp trochę bułki tartej.
Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej.
Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
2 komentarze
Karolina Kuty
To są najsmaczniejsze Vege kotlety w pełni polubilam nawet przez mięsożerców.
pszczółka robotnica
To jest myślę flagowy przepis tego bloga 😉