kotlety z płatków owsianych podane z ziemniakami z koperkiem i kalafiorem
Dania główne

Kotlety z płatków owsianych

Te kotlety z płatków owsianych to prawdziwy HIT!!!
Nawet zagorzali miłośnicy mięsa dali się do nich przekonać i żaden nie był w stanie powiedzieć z czego są zrobione zanim nie zostali uświadomieni.
Przepis pochodzi z moich licealnych czasów, od mamy mojej koleżanki, która na wieść o tym, że nie jem mięsa (tak, miałam taki okres w swoim życiu) postanowiła odpowiednio mnie ugościć. Robię je regularnie od tamtego czasu (a to już naprawdę długo!) i jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowały. Zajadają je duzi i mali.
Mam nadzieję, że spróbujesz i Ty!

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1-1.5 szklanki płatków owsianych górskich (ugotowana masa musi być gęsta) Możesz również użyć mieszanki płatków np. 5 zbóż albo pomieszać płatki owsiane z jaglanymi.
  • duża cebula
  • jajko
  • natka pietruszki, koperek – ilość wg upodobań – ja lubię dużo (po około pół pęczka)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Płatki ugotuj w osolonej wodzie (1 łyżeczka). Możesz użyć bulionu lub resztki rosołu, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Płatki można ugotować dzień wcześniej wieczorem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Ten etap można pominąć i użyć posiekanej surowej cebuli. Kotleciki będą wtedy nieco bardziej ostre. Jeżeli jednak degustować będą dzieciaki polecam wersję delikatniejszą, z przesmażoną cebulką.
Do ugotowanych, wystudzonych płatków dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i koperek, dokładnie wymieszać, tak jak na zwykłe kotlety mielone.

Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj jeszcze jedno jajko, jeśli zbyt mokra – dosyp trochę bułki tartej.
Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *