Kopytka dyniowe
Kluski, pierogi, makarony, kopytka i wszelkie mączne dania to zdecydowanie moje smaki. Kopytka dyniowe wpisują się tutaj idealnie!
Miękkie i delikatne nadają się do jedzenia zarówno na słodko np. z cynamonem i cukrem, polane odrobiną rozpuszczonego masła (mmmmmhhhmmmm) jak i na wytrawnie jako dodatek do obiadu.
Mam nadzieję, że dasz się na nie namówić bo są fenomenalne! Może w tym wydaniu dynia przestanie być straszna 😉
Przepis w formie wideo krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Kopytka dyniowe – ilość dla 4 osób:
- 500 g ziemniaków (masa przed ugotowaniem)
- 350 g purée z dyni (jak wykonać purée z dyni dowiedz się we wpisie „Jak upiec dynię?” na moim blogu)
- łyżeczka soli
- mąka ziemniaczana (tyle ile trzeba)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przepuść przez praskę i pozostaw do wystudzenia. Następnie wymieszaj ziemniaki z purée z dyni w misce. Wyrównaj powierzchnię masy ziemniaczano-dyniowej i podziel nożem na 4 części. Wyjmij jedną z nich i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości aby wypełniła powstałą dziurę.
Masę przełóż na blat dodaj mąkę kukurydzianą, pszenną, sól i jajka. Zagnieć ciasto a następnie podziel na kilka mniejszych części. Formuj wałeczki a następnie pokrój na małe kopytka.
Kopytka dyniowe wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Poniżej dwie propozycje podania: na słodko (z cynamonem i cukrem, polane rozpuszczonym masłem) oraz na wytrawnie (w towarzystwie sznycli z indyka w sosie).
Smacznego!