Jogurtowe placuszki z borówkami
Jogurtowe placuszki z borówkami to szybka propozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę. Możesz zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dziecku do szkoły. Placki smakują same w sobie, ale możesz podać je również polane jogurtem, miodem czy posypane cukrem pudrem. Możliwości jest wiele a ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.
Placuszki z borówkami (ok 20 sztuk):
- jeden duży jogurt naturalny (400g)
- 1 jajko
- czubata szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
- szklanka borówek
- olej do smażenia
Jajko roztrzep widelcem, polacz z jogurtem, syropem klonowym lub innym słodzidłem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj borówki.
Nakładaj ciasto łyżka na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem.
Smaż do zrumienienia placków.
Smacznego!
Spróbuj także Otrębowych placuszków z truskawkami.