Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to świetna propozycja na obiad. Możesz wykorzystać małe cukinie żółte lub zielone albo takie giganty jakim uraczyła mnie moja teściowa 😉
W jednej i drugiej wersji na pewno będą smaczne!
Ilość farszu podana na jedną wielką cukinię widoczną na zdjęciach.
Faszerowana cukinia – składniki:
- cukinia
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- łyżka oliwy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz, sól
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- starty parmezan lub grana padano
Na rozgrzanej oliwie przesmaż drobno posikaną cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj mięso mielone i smaż tak długo aż mięso się zetnie. Dodaj przyprawy (bazylię, oregano, tymianek, paprykę, pieprz i sól) oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pomidory w puszce. Duś całość pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie cukinie przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż ze środka pestki.
Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie w wydrążone miejsca nakładaj farsz.
Jeśli posiadasz taki dorodny okaz przed pieczeniem owiń cukinię folią aluminiową. Małe egzemplarze mogą być pieczone bez folii – bez problemu powinny upiec się w podanym czasie bez wysuszenia farszu.
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Podawaj posypane startym parmezanem.
Smacznego!
Spróbuj także pomidorowe risotto z cukinią.
Codzienny pomysł na obiad znajdziesz na moim Instagramie – zapraszam! 😉