dżem renklodowy
Przetwory

Dżem renklodowy

Renkloda Ulena to odmiana śliwy domowej, która choć mniej popularna od węgierki świetnie nadaje się na kompot czy dżem. Dżem w smaku podobny do powideł choć bardziej kwaśny. Lubię go wykorzystywać na przykład do piernika czy pleśniaka. Świetnie sprawdzi się też do naleśników czy do tart z kremem dla przełamania słodkiego smaku.
Jeśli masz dostęp do tych owoców warto spróbować zrobić z nich właśnie dżem.

Dżem renklodowy składniki:

  • renklody
  • cukier

Renklody umyj i pozbaw pestek. Umieść w dużym garnku, najlepiej z szerokim dnem. Gotuj powoli aż śliwki się rozpadną i puszczą sok. Następnie mieszając od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu aż sok całkowicie odparuje a dżem stanie się gęsty.
Posmakuj dżem i dodaj odpowiednią dla Ciebie ilość cukru.
Czasami wystarczy go odrobina, czasami wcale a czasami trzeba go dosypać całkiem sporo – wszystko zależy od tego jaki słodki mamy owoc.

Dokładnie umyte słoiczki napełniaj gotowym dżemem i pasteryzuj. Czas pasteryzacji dostosuj do wielkości słoiczków.
Wystudź, opisz etykietą i przenieś w chłodne zacienione miejsce.

Teraz zima Ci nie straszna!
Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *