Dżem renklodowy
Renkloda Ulena to odmiana śliwy domowej, która choć mniej popularna od węgierki świetnie nadaje się na kompot czy dżem. Dżem w smaku podobny do powideł choć bardziej kwaśny. Lubię go wykorzystywać na przykład do piernika czy pleśniaka. Świetnie sprawdzi się też do naleśników czy do tart z kremem dla przełamania słodkiego smaku.
Jeśli masz dostęp do tych owoców warto spróbować zrobić z nich właśnie dżem.
Dżem renklodowy składniki:
- renklody
- cukier
Renklody umyj i pozbaw pestek. Umieść w dużym garnku, najlepiej z szerokim dnem. Gotuj powoli aż śliwki się rozpadną i puszczą sok. Następnie mieszając od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu aż sok całkowicie odparuje a dżem stanie się gęsty.
Posmakuj dżem i dodaj odpowiednią dla Ciebie ilość cukru.
Czasami wystarczy go odrobina, czasami wcale a czasami trzeba go dosypać całkiem sporo – wszystko zależy od tego jaki słodki mamy owoc.
Dokładnie umyte słoiczki napełniaj gotowym dżemem i pasteryzuj. Czas pasteryzacji dostosuj do wielkości słoiczków.
Wystudź, opisz etykietą i przenieś w chłodne zacienione miejsce.
Teraz zima Ci nie straszna!
Smacznego 😉