Drożdżowe zawijańce z makiem
Drożdżowe jest na tyle wdzięcznym ciastem, że wystarczy je inaczej zwinąć, zapleść i już mamy zupełnie nowe wypieki. 🙂 Dziś mam dla Was kolejny sposób na drożdżówki z makiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Drożdżowe zawijańce z makiem
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 20 g mąki
W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozprowadzić drożdże i cukier. Dodać mąkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
Pozostałe składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczyptę soli
- 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Do rozczynu dodać wszystkie wymienione składniki i wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Możesz wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. (Mój robot to – Russell Hobbs) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – musi podwoić objętość.
Rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Pociąć wzdłuż dłuższego boku na cienkie paski do około 2/3 wysokości. (Jak to zrobić krok po kroku dowiesz się z filmu na moim Instagramie – tutaj)
Na górną część nałożyć masę makową, zawinąć w rulon, a następnie zwijać do środka, odcinać kawałki i zlepiać brzegi.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Polukrować lub nie.
Smacznego!
Spróbuj innych wypieków z kategorii drożdżowe.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Recenzję mojego robota planetarnego możesz zobaczyć w filmie na YouTube.