Drożdżowe ślimaczki
Efektowne drożdżowe ślimaczki to nic innego jak zwykłe, słodkie bułeczki drożdżowe zawinięte w atrakcyjny sposób.
Jak je zwinąć zobaczysz na moim profilu na Instagramie – kliknij tutaj.
Drożdżowe ślimaczki – 8 sztuk
Rozczyn
- 170 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki – z ilości podanej do całości ciasta
Drożdże rozprowadzić w mleku z cukrem, dodać mąkę, przykryć i odstawić na kilka minut, aż drożdże ruszą.
Następnie dodać
- 400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (minus 2 łyżki, które daliśmy wcześniej)
- szczyptę soli
- 1 jajko
- 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiać ciasto ok 10-15 minut za pomocą robota kuchennego lub ręką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na 8 części. Następnie każdą z nich na dwie i formować wałeczki. Zapleść je ze sobą i zwinąć w ślimaczki (patrz filmik).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć na czas nagrzewania piekarnika. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut.
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.