Deser plaża
Jedno jest pewne! To hit na wakacyjnych imprezach! Dla dzieci, ale tez dla dorosłych. Deser plaża – monoporcje, które świetnie sprawdzą się na wakacyjnych imprezach – dla tych małych, ale też i większych. Deser plaża to lekka, słodka propozycja, szybka do wykonania i na pewno bardzo efektowana.
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im plażę!
Deser plaża
Składniki na 12 deserków:
- 5 galaretek borówkowych (mogą być o innym smaku – ważne żeby były niebieskie jeśli chcesz uzyskać taki efekt jak na zdjęciach)
- 1500 g wody
- 200 g herbatników
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30-36%
- żelki w morskich kształtach
- parasolki do dekoracji
3 galaretki borówkowe rozpuszczamy w 750 g wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Pozostałe 2 galaretki również rozpuszczamy w 750 g wrzątku i zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Herbatniki umieszczamy w blenderze kielichowym i rozdrabniamy na „piasek”.
W misie umieszczamy mascarpone i śmietankę i ubijamy na gładki gesty krem. Następnie dodajemy rozpuszczone wcześniej i dobrze schłodzone (ale nie ścięte) 3 galaretki. Całość miksujemy na gładki krem.
Do pucharków wsypujemy trochę herbatnikowego piasku. Następnie wylewany masę śmietanową. Wstawiamy na chwilkę do lodówki aby lekko stężała.
Następnie układamy morskiego żelka i zalewamy schłodzoną, tężejącą galaretką (2 sztuki). Wstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka całkowicie zastygnie dekorujemy pozostałym piaskiem, żelkami i parasolką.
Ps. Zamiast śmietany i mascarpone możesz również użyć serka waniliowego lub naturalnego i wymieszać go z galaretką.
Smacznego!
Przydatne akcesoria i produkty :
- pucharki do monoporcji – kupisz tutaj
- morskie żelki – kupisz tutaj
- parasolki dekoracyjne do deserów – kupisz tutaj
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji, zazwyczaj kilka groszy. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób pośrednio wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DESERY.
4 komentarze
Przepisy krok po kroku
No nie mam pytań. Wygląda tak dobrze, że idę szukać tej galaretki borówkowej. Pozdrawiam!
pszczółka robotnica
Pomyślnych zakupów i smacznego!
Agnieszka Ciupińska
witam, czy chcąc użyć serka waniliiwego, powinnam go użyć w ilości 350g na podaną ilość galaretek?
pszczółka robotnica
W przepisie jest razem 450 g mascarpone i Śmietanki. Myślę że zamiana na serek jest możliwa a jego ilość zależy głównie od jego gęstości. Jesli jest bardzo rzadki wtedy można go użyć mniej.