biszkopt - Jak upiec idealny biszkopt?
Desery,  Ciasta,  Od kuchni,  Okazje,  Urodziny

Biszkopt – Jak upiec idealny biszkopt?

Jak upiec idealny biszkopt?
Myślę, że ile gospodyń – tyle przepisów i sposobów na jego wykonanie.
Przepis, który Wam podam jeszcze mnie nie zawiódł i nigdy nie wyszedł mi zakalec. Trzymam się kilku zasad i wychodzi zawsze.
Mam nadzieję, że wyjdzie i Tobie 🙂

  1. Jak upiec idealny biszkopt? Ogólne zasady
  2. Co to znaczy, że białka są przebite?
  3. Dlaczego rzucamy biszkoptem?
  4. Przepis

Jak upiec idealny biszkopt? Ogólne zasady:

  • Używam jajek w temperaturze pokojowej. Wyciągam je z lodówki na minimum 3 godziny przed pieczeniem. Najczęściej wieczorem, dzień przed planowanymi wypiekami.
  • Do biszkoptu używam drobnego cukru, który łatwiej się rozpuszcza w białkach.
  • Piana z białek musi być dobrze ubita. Należy wyczuć moment, w którym zaczynamy dodawać cukier. Zbyt długie ubijanie „przebije” nam białka.

❓Co to znaczy, że białka są przebite?

Kiedy za długo ubijamy białka pęcherzyki zaczynają pękać a na dnie miski zacznie się wydzielać płyn. Kiedy trzepaczki białka zaczną „pisać wzorki” na pianie wtedy jest ona gotowa. Łatwo to sprawdzić przewracając miskę z pianą do góry dnem. Nie powinna wypaść.

  • Mąki do biszkoptu przesiewam i dodaję do piany w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką, zagarniając od dna miski. Nie mieszam energicznie aby nie naruszyć delikatnej piany.
  • Formy do pieczenia nie smaruję żadnym tłuszczem, jedynie dno wykładam papierem do pieczenia nadmiar wypuszczając na zewnątrz.
  • Upieczony biszkopt upuszczam z wysokości około 20 cm na blat.

❓Dlaczego rzucamy biszkoptem?

Po upieczeniu, podczas studzenia, z ciasta zaczynają powoli uchodzić pęcherzyki powietrza. Kiedy ujdą wszystkie ciasto opada. Rzucanie sprawia, że powietrze uchodzi z ciasta szybciej i wtedy ono nie opada.

  • Po całkowitym wystudzeniu biszkopt okrajam nożem przy brzegu formy a następnie odpinam rant.
  • Jeśli biszkopt jest przeznaczony na tort warto odwrócić go do góry dnem i dolną część wykorzystać jako górny blat, wtedy będzie idealnie równy.

A teraz przepis 🙂

W zależności od tego jaki duży biszkopt potrzebuję mnożę ilość składników wg podanych proporcji:

  • 1 jajko
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g cukru

Białka rozdzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce aż cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to łatwo sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozcierając ją między palcami. Jeśli nie wyczuwasz cukru, możesz zacząć dodawać żółtka. Miksuj tylko do połączenia składników. W dwóch porcjach dodaj przesiane mąki, a następnie delikatnie wymieszaj.

Piecz w temperaturze 160-165 stopni.
W zależności od wielkości biszkoptu dostosuj czas pieczenia biszkoptu. Pieczemy zawsze do suchego patyczka. Np. biszkopt o średnicy 24 cm z 4 jajek pieczemy około 30-35 minut.

Udanych wypieków!

Przepis video krok po kroku


Przepis na tort znajdziesz na blogu we wpisie Tort Pocky cake.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *