śledzik pod pierzynką inaczej szuba sałatka warstwowa z ziemniakami, jajkiem, marchewką i majonezem
Sałatki i surówki,  Okazje,  Śniadania,  Sylwester,  Wigilia i Boże Narodzenie

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką to tradycyjna zakąska kuchni rosyjskiej inaczej zwany szuba. To warstwowa sałatka przekładana majonezem. Oryginalnie podawana z ugotowanymi buraczkami doczekała się wielu modyfikacji. Przed Wami jedna z nich! Wigilia to czas kiedy zawsze gości na moim stole, ale nie tylko wtedy. Robię ją często w ciągu roku i zawsze mi smakuje 😉

Składniki na dużą porcję:

  • opakowanie śledzia w oleju
  • średnia cebula
  • 5 ziemniaków
  • 5 średniej wielkości marchewek
  • 9 jajek
  • majonez
  • pieprz

Zaczynamy od wypłukania śledzia z oleju i zamoczenia go w misce z wodą na co najmniej godzinę. Spokojnie można zamoczyć go na całą noc. Wyjmujemy i osączamy śledzia na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na małe kawałki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białko od żółtek.
Warzywa gotujemy w łupinach, obieramy po wystudzeniu.
Cebulę drobno siekamy.

Śledzik pod pierzynką – układanie warstw:

W głębokim naczyniu układamy kolejno:

  • śledzika
  • cebulę
  • pieprz
  • ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach
  • pieprz
  • majonez
  • marchewkę startą na tarce o grubych oczkach
  • pieprz
  • majonez
  • białka jaj starte na tarce o grubych oczkach
  • majonez
  • żółtka jaj starte na tarce o drobnych oczkach

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby smaki się „przegryzły”. Podajemy nakładając wszystkie warstwy.

Smacznego!

śledzik pod pierzynką inaczej szuba sałatka warstwowa z ziemniakami, jajkiem, marchewką i majonezem
śledzik pod pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *