Śledzik pod pierzynką
Śledzik pod pierzynką to tradycyjna zakąska kuchni rosyjskiej inaczej zwany szuba. To warstwowa sałatka przekładana majonezem. Oryginalnie podawana z ugotowanymi buraczkami doczekała się wielu modyfikacji. Przed Wami jedna z nich! Wigilia to czas kiedy zawsze gości na moim stole, ale nie tylko wtedy. Robię ją często w ciągu roku i zawsze mi smakuje 😉
Składniki na dużą porcję:
- opakowanie śledzia w oleju
- średnia cebula
- 5 ziemniaków
- 5 średniej wielkości marchewek
- 9 jajek
- majonez
- pieprz
Zaczynamy od wypłukania śledzia z oleju i zamoczenia go w misce z wodą na co najmniej godzinę. Spokojnie można zamoczyć go na całą noc. Wyjmujemy i osączamy śledzia na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na małe kawałki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białko od żółtek.
Warzywa gotujemy w łupinach, obieramy po wystudzeniu.
Cebulę drobno siekamy.
Śledzik pod pierzynką – układanie warstw:
W głębokim naczyniu układamy kolejno:
- śledzika
- cebulę
- pieprz
- ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach
- pieprz
- majonez
- marchewkę startą na tarce o grubych oczkach
- pieprz
- majonez
- białka jaj starte na tarce o grubych oczkach
- majonez
- żółtka jaj starte na tarce o drobnych oczkach
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby smaki się „przegryzły”. Podajemy nakładając wszystkie warstwy.
Smacznego!