polędwiczki w sosie meksykańskim
Dania główne

Polędwiczki w sosie meksykańskim

Polędwiczki w sosie meksykańskim to szybki i prosty do wykonania pomysł na obiad. Świetnie smakuje w połączeniu z ryżem, w towarzystwie tortilli czy tacosów.
Zapraszam!

Krok po kroku w formie video znajdziesz tutaj.

Polędwiczki w sosie meksykańskim

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • duża cebula
  • polędwiczki wieprzowe (ok 400 g)
  • 2 żabki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka kolendry
  • pieprz, sól

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, przesuń na bok. Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na plastry, delikatnie rozpłaszcz je dłonią.
Smaż z dwóch stron.
Dopraw pieprzem, solą, dodaj czosnek i czerwona paprykę pokrojoną w kostkę, smaż razem przez chwilę.
Dodaj fasolę i kukurydzę, a następnie zalej wszystko pomidorami. Przypraw kminem rzymskim, ostrą papryką i kolendrą. Przykryj i duś do miękkości mięsa.
Podawaj z ryżem, zawinięte w tortillę czy nałożone na tacosy.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *