Sernik z kajmakiem
Bardzo prosty a efektowny i przede wszystkim pyszny sernik z kajmakiem. Idealny zarówno na święta jak i na zwykłe popołudnie przy kawce. Spróbuj koniecznie!
Sernik z kajmakiem
Składniki:
- 150 g herbatników
- 75 g masła
- 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości
- 150 g cukru
- 200 g śmietanki kremówki
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g – sam proszek)
- ziarenka z połowy laski wanilii
- pół puszki kajmaku
- orzeszki ziemne i płatki migdałowe do dekoracji
Herbatniki rozdrobnij na piasek za pomocą malaksera lub ręcznie. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Dno formy (o średnicy 24 cm) do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia a następnie wyłóż masę z herbatników i masła dokładnie dociskając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Do misy włóż twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń i ziarenka z wanilii. Jeśli nie masz laski wanilii możesz zastąpić ziarenka cukrem waniliowym w ilości 2 łyżeczki.
Wszystkie składniki zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połącznia składników. Nie miksujemy długo żeby nie napowietrzyć masy.
Masę przelej na spód z herbatników, wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na najniższą półkę piekarnika wstaw blaszkę lub płaskie naczynie żaroodporne, do którego wlej około pół litra wrzątku. Wstaw sernik i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny.
Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie możesz przełożyć sernik do lodówki do schłodzenia. Na wierzch wyłóż masę kajmakową i udekoruj według uznania.
Smacznego!
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!