delicja czyli ciasto z jabłkową galaretką
Ciasta,  Desery,  Okazje

Delicja czyli ciasto z jabłkową galaretką

Delicja to ciasto z jabłkową galaretką i delikatnym kremem mascarpone. Jest szybkie i proste do wykonania więc na pewno sobie poradzisz 😉 a Twoi goście czy domownicy będą zachwyceni.

  1. Biszkopt
  2. Krem mascarpone
  3. Galaretka jabłkowa
  4. Polewa czekoladowa
  5. Składanie ciasta

Delicja – składniki (forma 25x35cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki pszennej
  • 210 g drobnego cukru

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę a następnie dodawaj cukier łyżka po łyżce aż cukier całkowicie się rozpuści. Możesz to łatwo sprawdzić biorąc odrobinę piany i rozcierając ją między palcami. Jeśli nie wyczuwasz cukru, możesz zacząć dodawać żółtka. Miksuj tylko do połączenia składników. W dwóch porcjach dodaj przesiane mąki, a następnie delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 160-165 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go na blat z wysokości około 20 cm. Pozostaw do wystudzenia.

Wskazówki odnośnie wypieku biszkoptów znajdziesz we wpisie: „Jak upiec idealny biszkopt?”

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki umieść w misie miksera i zmiksuj na średnich obrotach aż do momentu uzyskania gęstego gładkiego kremu.

Galaretka jabłkowa:

  • duży litrowy słoik musu jabłkowego
  • 3 galaretki (najlepiej jasne: cytrynowe lub pomarańczowe)
  • 500 ml wody

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do lekkiego stężenia. Następnie zmiksuj je za pomocą blendera z musem jabłkowym.

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Wszystkie składniki podgrzać na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i połączenia składników, perzstudź.

Składanie ciasta:

Na upieczony ostudzony biszkopt wyłóż krem mascarpone i rozsmaruj go po całości.
Następnie wylej tężejącą galaretkę jabłkową i wstaw ciasto do lodówki. Kiedy galaretka całkowicie się zetnie polej ciasto polewą czekoladową.

Wpis zawiera linki do programu afiliacyjnego. Kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie i rozwój mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *