naleśniki zapiekane z mięsem mielonym
Dania główne

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie, które z powodzeniem zadowoli niejedno podniebienie. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym w pysznym pomidorowo paprykowym sosie, posypane tartym parmezanem. Idealna propozycja na obiad.

Przepis w formie video znajdziesz na moim profilu na Instagramie oraz na Facebooku (kliknij tutaj).

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – 10 sztuk

Sos:

  • łyżka oliwy
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku

Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę i smaż chwilę, a następnie dodaj mięso mielone i smaż tak długo aż się zetnie. Przypraw ziołami, papryką i pieprzem a następnie dodaj krojone pomidory. Duś razem przez około 15-20 minut.

Naleśniki:

Usmaż naleśniki według przepisu który znajdziesz w wpisie Naleśniki na moim blogu lub według własnej receptury.

Dodatkowo:

  • ok 50 g startego parmezanu
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Wykonanie:

Na naleśniki nakładaj farsz i odrobinę startego parmezanu, zawijaj i układaj w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp resztką sera i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 15-20 minut.
Podawaj udekorowane listkami bazylii. Możesz również dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

naleśniki zapiekane z mięsem mielonym
naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *