Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym
Proste, szybkie i bardzo smaczne danie, które z powodzeniem zadowoli niejedno podniebienie. Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym w pysznym pomidorowo paprykowym sosie, posypane tartym parmezanem. Idealna propozycja na obiad.
Przepis w formie video znajdziesz na moim profilu na Instagramie oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – 10 sztuk
Sos:
- łyżka oliwy
- duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
Na rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Dodaj posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę i smaż chwilę, a następnie dodaj mięso mielone i smaż tak długo aż się zetnie. Przypraw ziołami, papryką i pieprzem a następnie dodaj krojone pomidory. Duś razem przez około 15-20 minut.
Naleśniki:
Usmaż naleśniki według przepisu który znajdziesz w wpisie Naleśniki na moim blogu lub według własnej receptury.
Dodatkowo:
- ok 50 g startego parmezanu
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Wykonanie:
Na naleśniki nakładaj farsz i odrobinę startego parmezanu, zawijaj i układaj w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp resztką sera i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Zapiekaj około 15-20 minut.
Podawaj udekorowane listkami bazylii. Możesz również dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Smacznego!