szakszuka, jajka w pomidorach posypane posiekanym szczypiorkiem
Śniadania

Szakszuka

Szakszuka – egzotycznie brzmiące danie przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu i jest niczym innym jak jajkami w pomidorach. Proste w przygotowaniu, smaczne i sycące nadaje się zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Składniki:

  • mała cebula
  • łyżeczka oliwy
  • puszka krojonych pomidorów (możesz użyć również świeżych – wtedy należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę)
  • pieprz/sól
  • 2 jajka
  • posiekany szczypiorek

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj pomidory, sól, pieprz i duś pod przykryciem kilka minut. Następnie wbij jajka, przykryj pokrywką i duś tak długo aż białko się zetnie.
Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!

szakszuka, jajka w pomidorach posypane posiekanym szczypiorkiem
szakszuka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *