Spaghetti napoli
Spaghetti napoli to danie, które gości w moim domu niezwykle często! Raz, że dzieciaki je uwielbiają a dwa, że to prosty makaron, który zrobię w maksymalnie pół godziny. Idealny na szybki obiad a w dodatku bardzo smaczny.
Zapraszam do wypróbowania!
Spaghetti napoli
Składniki na 2 porcje:
- łyżka oliwy
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy (500 g) lub puszka krojonych pomidorów
- pieprz, sól
- makaron spaghetti – 200 g
- parmezan
- duża garść świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze dwie minuty.
Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną bazylię i skórę od parmezanu (opcjonalnie – nadaje aromat i sprawia, że sos jest
bardziej kremowy, ale jeśli nie masz możesz spokojnie pominąć ten składnik). Dopraw pieprzem i solą. Duś około 15-20 minut.
W tym czasie ugotuj makaron.
Wyjmij skórę od parmezanu.
Makaron wrzuć do sosu i wymieszaj.
Podawaj posypane parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DANIA GŁÓWNE
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!