Śledź w sosie jogurtowym
Śledź w sosie jogurtowym to jedno z moich ulubionych dań. Już od dziecka bardzo lubiłam śledzie w zalewie octowej i tak mi zostało. Tą wersję ubóstwiam i mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.
Najbardziej lubię podawać śledzika z ziemniakami gotowanymi w łupinach czyli ziemniakami w mundurkach (tak po naszemu 😉 ).
Umieściłam to danie także w kategorii Wigilia bowiem w moich rodzinnych stronach to był punkt obowiązkowy na świątecznym stole.
Zapraszam po przepis!
ŚLEDŹ W SOSIE JOGURTOWYM
Składniki:
- małe jabłko
- około 10 sztuk małych ogórków konserwowych
- słoik śledzi w zalewie z cebulką
- 1 jajko na twardo
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka gęstej śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz do smaku
- 1-2 łyżki zalewy od śledzi
Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe również posiekaj w kostkę. Śledzie wyjmij z zalewy, pokrój na mniejsze kawałki. Wyjmij cebulkę z zalewy, posiekaj i dodaj do reszty składników. Dodaj jogurt, śmietanę, musztardę i przyprawy a także łyżkę lub dwie zalewy od śledzi. Wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego 😊
Wypróbuj także Śledzika pod pierzynką