Ruskie pierogi
Ruskie pierogi to inaczej pierogi galicyjskie popularne w Polsce i na Ukrainie. Mimo, iż ruskie, to w Rosji wcale tak znane nie są. Przygotowuje się je z farszem z rozgniecionego twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki, doprawionego pieprzem.
Pierogi te są często podawane z okrasą lub śmietaną. Stanowią popularne danie obiadowe, ale można je też spotkać na wigilijnych stołach. U mnie w domu Wigilia bez ruskich to nie Wigilia – dzieciaki je uwielbiają!
Film jak wykonać piękną falbankę na pierogach na dole wpisu.
Ruskie pierogi
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- płaska łyżeczka soli
- 80 g masła
- 200 ml wrzątku
Mąkę przesiać na blat, dodać sól. We wrzątku rozpuścić masło, dodawać stopniowo do mąki i wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać przez ok 10 minut. Zawinąć w papier do pieczenia, przykryć miską i zostawić na blacie na około 20-30 minut.
Wałkować partiami. Resztę ciasta trzymać zawinięte w papierze, nakryte miską aby nie wysychało.
Wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać.
Farsz:
- 250 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- cebula
- 2 łyżki masła
- pieprz, sól
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojego bloga za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Spróbuj także uszek z grzybami.